silovanje-u-velikoj-kladusi
Silovanje u Velikoj Kladuši
30. Oktobar. 2012. u 14:28

Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK-a Bihać protiv Safeta Delića, zvanog Soja, koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Velikoj Kladuši.

– Delić se tereti za silovanje i u narednom periodu ovo tužilaštvo će više pažnje posvetiti predmetima ratnog zločina sa ovakvom kvalifikacijom. Silovanja u ratu je bilo, ali žrtve to nerado prijavljuju. Zbog toga ćemo uložiti napor u rasvjetljavanju što više ovakvih predmeta, kazao je kantonalni tužilac Jasmin Mesić na pres-konferenciji u ponedjeljak.

Sedmog augusta1995. godine, nakon što su jedinice Armije RBiH preuzele kontrolu nad općinom Velika Kladuša, u večernjim satima, kao pripadnik 506. brigade Armije RBiH, obučen u vojnu uniformu i naoružan puškom, zajedno sa još jednim vojnikom, došao je do kuće oštećene K. F. na području općine Velika Kladuša, znajući da je bliži srodnik od oštećene bio pripadnik tzv. narodne odbrane autonomne pokrajine zapadna Bosna, na silu ušao u kuću, te fizički zlostavljao oštećenu udarajući je puškom, šakama i nogama po svim dijelovima tijela, usljed čega je oštećena pala na pod, a nakon toga istu prisilio na seksualni odnos, navodi se u optužnici Tužilaštva USK-a.

S obzirom na to da mu je istekao određeni pritvor, optuženi Safet Delić je pušten kući u Veliku Kladušu da se brani sa slobode. On je djelo priznao i izražava kajanje zbog učinjenog, kazao nam je tužilac, te potvrdio činjenicu da je Delić veći dio rata bio pripadnik vojske autonomne pokrajine, te da se potkraj rata predao i pristupio Armiji RBiH.

– Ali, ipak, djelo je počinio kao pripadnik jedinice Armije BiH, naglasio je Mesić.

Izvor vijesti: